Sneller flexwoningen in Rotterdam dankzij 8,7 miljoen

Gemeente Rotterdam en het Rijk hebben afspraken gemaakt zodat er sneller 2.000 flexwoningen in Rotterdam worden geplaatst. Het Rijk stelt onder meer 8,7 miljoen euro beschikbaar, zodat initiatiefnemers en woningcorporaties makkelijker flexwoningen kunnen bouwen.

Wat zijn flexwoningen?

Flexwoningen zijn sociale huurwoningen, die voor het grootste gedeelte al vooraf in een fabriek worden gebouwd. Dit heet prefabricage. Daardoor kunnen ze snel op verschillende plekken in de stad worden gebouwd. Rotterdam wil al langer veel flexwoningen laten plaatsen. Vooral om het aantal woningen in de sociale huursector uit te breiden. Maar de gemeente bouwt zelf geen woningen. En de kosten blijken in de praktijk moeilijk te betalen voor initiatiefnemers en woningcorporaties.

Daar gaat dus verandering in komen door de gemaakte afspraken. Voor de bouw van 1.125 flexwoningen in het sociale huursegment stelt het Rijk voor Rotterdam subsidie beschikbaar van 8,7 miljoen euro. In totaal komen er 2000 flexwoningen. Ook staat in de afspraken een herplaatstingsgarantie. Deze garantie betekent dat een flexwoning na de afgesproken periode op dezelfde locatie kan blijven of ergens anders in de stad of het land opnieuw kan worden geplaatst. Zo kan een flexwoning dus langer mee. Ook biedt dit voordelen qua opbrengsten voor de verhuurder om de aanschafkosten te kunnen betalen.

Versnellen

Wethouder Chantal Zeegers (Klimaat, Bouwen en Wonen): ‘De eerste 84 duurzame flexwoningen staan inmiddels al in Rotterdam, maar er moeten héél snel veel meer huizen bij. Dankzij onze afspraken met het Rijk versnellen we de bouw van flexwoningen. En dat is geweldig nieuws voor de startende woningzoekenden en statushouders.’

Van de 84 flexwoningen staan de eerste 44 op de Persoonsdam in Feijenoord. De andere 40 huizen worden later dit jaar opgeleverd in Hoogvliet. Ook in andere delen van de stad zijn plannen om flexwoningen te plaatsen. Zoals in Delfshaven, De Esch, Oud-IJsselmonde, Rozenburg en Nesselande. Dit zijn in totaal ruim 800 flexwoningen. Daarnaast wordt nog gezocht naar meer plekken. De vraag naar deze woningen is enorm. Al honderden mensen hebben zich aangemeld om in aanmerking te komen.

Voor wie?

De flexwoningen vallen onder StartR en zijn bedoeld voor jonge starters en urgent woningzoekenden uit de directe omgeving. Denk aan thuiswonende jongeren tot 28 jaar die al zijn afgestudeerd en werken. Per locatie wordt maximaal een derde van de flexwoningen gereserveerd voor statushouders. Dat zijn nieuwe Rotterdammers met een verblijfsstatus. Mensen die staan ingeschreven om een vaste huurwoning te krijgen, blijven op de wachtlijst staan. De opbouw van de wachttijd blijft doorlopen zolang zij in een flexwoning wonen. Daardoor kan er makkelijker worden doorgestroomd.

Wilt u meer informatie over flexwoningen? Kijk dan op de pagina StartR

https://www.rotterdam.nl/startr-flexwoningen

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *